Nominerade till Guldbaggen

Guldbaggen 2019 var den 54:e upplagan och sändes den 28 januari från Cirkus i Stockholm. Nomineringarna tillkännagavs den 3:e januari 2019. De bästa filmerna som nominerades var ”Gräns”, ”The Deminer”, ”Den blomstertid nu kommer”, ”Goliat” och ”Unga Astrid”. Vinnaren för bästa film blev ”Gräns” med Eva Melander som huvudkaraktär. Filmen hade premiär i Sverige den 31 augusti 2018 och regisserades av regissören Ali Abbasi. Filmen bygger på John Ajvide Lindqvists skräcknovell om tullinspektör Tina som är begåvad med en övernaturlig förmåga – extremt luktsinne. Hennes extraordinära luktsinne låter henne avslöja saker om passagerna som besöker färjeterminalen där hon arbetar som tullinspektör.

Guldbaggen bjöd på många nya vinnare

Crazy Pictures tillägnades priset som årets nykomling. Filmkollektivet Crazy Pictures startades 2008 i Norrköping och blev främst kända genom sin kortfilmsserie ”Poesi för fiskar” på Youtube. De producerar även reklamfilmer, musikvideor och andra Tv-produktioner. Filmkollektivet utgav sin första långfilm år 2018. Långfilmen ”Den blomstertid nu kommer” släpptes inför midsommarhelgen och blev nominerad till Guldbaggen. Den som tog hem bästa regi var Carl Javér för den svenska dokumentärfilmen ”Rekonstruktion Utøya”. Filmen var även nominerad till kategorin Bästa dokumentär i årets Guldbaggegala. Handlingen kretsar kring fyra norska ungdomar som lyckas överleva terrorattentaten på Utøya. I filmen möts de fyra ungdomarna i en filmstudio för att berätta om vad de tvingades uppleva.

De bästa kvinnliga rollerna

Eva Melander i filmen ”Gräns” tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll. De andra nominerade var Zahraa Aldoujaili från filmen ”Amatörer”, Alba August från ”Unga Astrid” och Leonore Ekstrand från ”Toppen av ingenting”. Eva Melander uppmärksammades när hon porträtterade Sebbes mamma i filmen Sebbe (2010) som hon också vann en Guldbagge för. För bästa kvinnliga biroll var de nominerade Sissela Benn, Maria Bonnevie, Lena Nilsson och Trine Dyrholm nominerade. Det var Lena Nilsson som tog hem priset i kategorin för sin roll som Simone Karlsson i filmen ”Videomannen” som är skriven av Kristian A. Söderström. Skådespelerskan kommer från Stockholm och har främst gjort karriär inom teater.