Nominerade till Oscarsgalan

Oscarsgalan, eller Academy Awards, är ett amerikanskt filmpris som också är världens mest prestigefyllda, och har delats ut varje år sedan 1929 genom den amerikanska filmakademin AMPAS. Priser delas i början av året ut till filmer som har haft premiär året innan, och för att bli nominerad måste filmen också ha gått upp på bio i Los Angeles där galan traditionsenligt hålls. 2019 års gala var den 91: a i ordningen och hölls på Dolby Theatre. De filmerna med flest nomineringar blev den mexikanska filmen ”Roma” samt dramakomedin ”The favourite”. Nytt för i år var också att streamingstjänsten Netflix filmer nominerades, som nämnda ”Roma” samt västernfilmen ”Ballad of Buster Scruggs”.

Nominerade svenskar

Oscarsgalan nominerar filmer och skådespelare inom 24 kategorier, exempelvis bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga och manliga huvudroll, originalmanus, kostym och specialeffekter. I år var svensken Ludwig Göransson nominerad för bästa originalmusik till filmen ”Black Panther” och även Göran Lundström fanns bland de nominerade för makeup i den svenska filmen ”Gräns”, som för övrigt var Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa utländska film. Ytterligare en film med svenskanknytning lyftes fram då Glenn Close nominerades för bästa kvinnliga huvudroll i Björn Runges film ”The Wife”. Den svensk med flest Oscarsnomineringar är Ingmar Bergman med hela åtta stycken, följt av Greta Garbo som nominerades fyra gånger innan hon fick motta en Heders-Oscar.

Flest nomineringar

Övriga filmer som uppmärksammades på årets Oscarsgala var musikdramat ”A Star is Born” och ”Vice” om vicepresidenten Dick Cheney med åtta nomineringar var. Superhjältefilmen ”Black Panther” med sju nomineringar blev också historisk då en film om superhjältar för första gången nominerades till bästa film. Genom historien är ”All About Eve” (1950) och Titanic (1997) de filmer med flest nomineringar då båda filmerna uppmärksammades med 14 stycken, där ”Titanic” även vann i elva av kategorierna. Det finns också filmer som blivit nominerade i elva kategorier utan att vinna en enda Oscar, de två filmerna är ”The Turning Point” (1977) samt ”Purpurfärgen” (1985).